Meentkrachtcentrale geopend door wethouder Van Vroonhoven

Met het aansluiten van het laatste zonnepaneel heeft wethouder Nicolien van Vroonhoven donderdag 22 juni de Meentkrachtcentrale geopend, de derde locatie met collectieve zonnepanelen van HilverZon. In totaal liggen er 310 zonnepanelen. De deelnemers dragen bij aan het lokaal opwekken van duurzame energie én krijgen de komende 15 jaar een aanzienlijke teruggaaf op hun energierekening. Het collectieve zonnedak is een initiatief van HilverZon, Stichting Hilversumse Meent en Meentkracht. De gemeente heeft de daken beschikbaar gesteld.

Duurzame energie
Wethouder Nicolien van Vroonhoven: “In 2050 gaat het aardgas eraf. Dat lijkt nog ver weg, maar deze verandering naar duurzame energiebronnen kost tijd. We kunnen en moeten ons daar nu al op voorbereiden. Iedereen kan zijn steentje bijdragen, door bijvoorbeeld zijn huis te isoleren of te investeren in zonnepanelen. Ik ben blij dat steeds meer mensen het belang zien van lokaal opgewekte duurzame energie. Zoals hier bij het derde collectieve dak van HilverZon in de Meent, een wijk die al vanaf het eerste uur een voorloper is op duurzaamheid.”

Droom komt uit
Chiel van Eendenburg, bestuurslid HilverZon en actief lid Meentkracht: “Met de realisatie van de Meentkrachtcentrale is een droom uitgekomen. De Meent komt snel vooruit in duurzaamheid met deze zonnepanelen. En de bewoners zien hun investering binnen tien jaar terug en daarna gaan ze er nog op verdienen ook! Ik ben erg blij dat ik in dit deel van Hilversum dit dak in samenwerking met Stichting Hilversumse Meent heb kunnen realiseren. Meentbewoners kunnen zich nog bij Meentkracht of HilverZon aanmelden om een paar van de laatste zonnepanelen te kopen.”
Bart Doornbos van Solar Partners: “HilverZon heeft ons de aanbesteding gegund voor alle gemeentelijke daken in Hilversum. Dan praat je over zo’n 2200 zonnepanelen verdeeld over deze vijf daken. Het is een echt feest om hier in de Meent zoveel mensen op duurzame energie te kunnen laten overstappen met de panelen!”

Besparen op energienota
Een deelnemer neemt deel aan een project van HilverZon voor het eigen stroomverbruik. Een zonnepaneel levert ongeveer 250 KWh aan stroom op per jaar. Door bijvoorbeeld acht panelen af te nemen, wordt 2000 KWh opgewekt. Deze investering is eenmalig 2600 euro. De deelnemer ontvangt per jaar ongeveer 282 euro terug voor de opgewekte stroom. Hiermee is de investering in negen jaar terugverdiend. De panelen liggen minimaal 15 jaar op het dak, waardoor er in het tiende jaar al geld wordt verdiend door de deelnemer. De deelnemer heeft er na de investering eigenlijk geen omkijken meer naar. Bijkomend voordeel is dat de investering ook een CO2-reductie als effect heeft. Hiermee draagt de bewoner bij aan de doelstelling van de gemeente om in 2050 CO2-neutraal te zijn.